Fitoktató

A rovat frissítve: november 23. 04:37

CSERESZNYE a május gyümölcse

Feltöltés időpontja: 2008.05.06 15:00

Nagyításért kattintson a képre!

Zelk Zoltán

Megérett a cseresznyeMegérett a cseresznye
Piroslik az ágon
Ezer piros csengettyű
csilingel a fákon.

Megérett a cseresznye,
Szedik a kosárba,
Holnap reggel szekérrel
viszik a vásárba.

Jaj, de piros! Jaj de szép!
Az íze, de édes!
Sül is már a tepsiben,
A cseresznyésrétes!

A cseresznye az egyik legkorábbi gyümölcs, a gyerekek kedvence. Már május elején pirosodik a szőlősben vagy az udvarokban a fákon.

Ez a fajta csupán hírhozónak jó, aránylag apró, és nincs meg a megfelelő cukortartalma. Ezután sorakoznak a későbbi fajták. A fajnemesítők ily módon hosszabbítják meg a cseresznyeidényt. A cseresznye ugyanis romlékony, rövid életű. Több fajtája ismeretes: fehér, rózsaszín, piros, stb. Nálunk az egyik legnemesebb és legismertebb a badacsonyi cseresznye, nagy, ropogós, kevésbé érzékeny.

A cseresznye tartalmaz káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort stb. Van benne továbbá A, B, és C vitamin.
A cseresznye életét befőtt készítéssel hosszabbíthatjuk meg, de ez az eredetinek érték szempontjából csupán az árnyéka, annyi, hogy téli táplálkozásunkba vihetünk egy kis változatosságot.
Ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb cukrot használjunk.


Gyógyító hatása:

A cseresznye tartalmánál fogva kitűnő vértisztító. Ez a téli egyhangú étkezésben juthat kifejezésre, ha néha hozzájutunk a befőtthöz, vagy mélyhűtött gyümölcshöz, amikor a test le van robbanva. A tavaszi gyümölcsidény aztán gyorsan ellenállóvá teszi a szervezetet.


Fogyasztása javasolt:

Köszvény
A téli húsos táplálkozás következtében hamar megtelik a szervezet húgykősavval, aminek lerakódása a csuklóban, vagy az ujjakban erős fájdalmat okoz az idősebbek körében. A cseresznye segít megtisztítani a vért, aminek következtében enyhül, vagy elmúlik a fájdalom.

Reuma
A reumatikus megbetegedés szintén a végtagok csatlakozásainak kikopásával, kihasználtságával van összefüggésben. A csuklók, forgók érzékenyebbek a támadásokra. A beteg részek belázasodnak, a mozgásra fájdalom jelentkezhet. Ha megváltoztatjuk táplálkozási szokásainkat, akkor megtisztítjuk a vért, és enyhíthetünk a fájdalmukon.

Pattanások ellen
A pattanások is a vér tisztaságával vannak összefüggésben. Ha valami probléma következtében gyulladás keletkezett a testben, vagy a bejutott mérgeket nem tudja többé kezelni a máj, arról a pattanások megjelenésével is tudomást szerezhetünk.
A cseresznyelé segít megtisztítani a vért.

Bőrápoló
Az elégtelen táplálkozás következménye a beteges kinézetű bőr, ami előbb-utóbb kiütésessé válik. Rossz táplálkozás az is, ha elfogyasztjuk ugyan az ételt, de az hiányosan jut el a rendeltetési helyére, mert a gyomor nem képes megemészteni, így a kártékony bacilusok prédájává válik.
Amint megkezdődik a vér tisztítása, a bőrünk állapota is rendbe jön. A cseresznye hatása a vértisztításban jut kifejezésre, az pedig a bőrt \"tisztítja\" meg.

Hormon elégtelenség
Hormonelégtelenséget hormonterápiával gyógyítanak. Ez az a betegség, amikor a szervezet kevesebb hormont termel, mint kellene, így számos betegség alakulhat ki. A szintetikus hormonok veszélyesek lehetnek, sok nőnél ellenhatásként még rosszabb lesz a helyzet. Ezért helyesebb, ha a természetes hormonokhoz folyamodnak, amit a növények termelnek, így a cseresznye is. Ezek a homonok segítenek helyreállítani a szervezet megbomlott egyensúlyát.
Forrás: www.geocities.com

A rovat legnépszerűbb cikkei