Archívum

A rovat frissítve: november 14. 11:22

Receptek az egészséges életmód jegyében

Feltöltés időpontja: 2008.02.19 15:54

A paella tipikusan spanyol, sokféleképpen készített egytálétel, de a méltán leghíresebb Valencia városáról kapta a nevét. Fő jellemzője, hogy nem hiányozhatnak belőle a tenger gyümölcsei (kagyló, rák, tinta-hal/kalamári). Eredetileg méregdrága sáfránnyal ízesítik-színezik, de megteszi a sáfrányos szeklice (népiesen pórsáfrány) vagy az indiai sáfrány (kurkuma) is. - A valódi paellát faszénparázs fölött, nyílt tűzön készítik, esetleg kemencében. Voltaképpen egyszerű, de hosszadalmas művelet, így jó néven veszik a spanyol vendéglősök, ha előző nap meg-rendeli a kedves vendég, mégpedig legalább 6-8 személyre. Elkésni nem érdemes, mert igazából csak frissen jó! - A jó paella titka, hogy hús, tengeri herkentyű vagy hal és többféle zöldség fő benne. A sáfrány nélkülözhetetlen: ettől lesz a rizsnek arany-napsárga színe és különös zamata. - Ahány táj és ház, annyiféle paella - íme a legnevezetesebbek: - a kasztíliait angolnával, csigával és zöldbabbal készítik; - a baszk sárgarépával, pasztinákkal és sok illatos zöldfűszerrel készül; - az aragóniai csirke helyett nyúl- és sertéshússal, zöldbabbal, valamint folyami rákkal és articsókával.

Joghurtban érlelt, filézett csirkecomb, gombás, petrezselymes rizzsel, párolt gyümölcsökkel


Hozzávalók 4 személyre

4 db csirkecomb
15 dkg ananász
15 dkg kiwi
20 dkg narancs
20 dkg alma
1 db banán
15 dkg ?szibarackbef?tt
25 dkg rizs
15 dkg gomba
2,5 dl natúr joghurt
1 csomó petrezselyem zöld
1 ev?kanál paradicsom püré
5 dkg margarin
3 dkg cukor
2 dkg só
csipetnyi ?rölt bors
mokkáskanálnyi borókabogyó
1,5 dkg szárnyas f?szersó
1,2 dl étolaj
csipetnyi ?rölt fahéj


Elkészítése:

A csirkecombokat kifilézzük, óvatosan megklopfoljuk, majd szárnyas f?szerkeverékkel ízesítjük. A natúr joghurtba zúzott borókabogyót, paradicsompürét, sót, ?rölt borsot keverünk, és ebben a pácban érleljük a csirkecombokat, lehet?leg 24 órán át.
A szokásos módon párolt rizst készítünk, és mikor elkészült, petrezselyemmel lepirított gombát keverünk hozzá. A gyümölcsöket nagyobb, látványos darabokra vágjuk és olvasztott margarinon cukorrral, fahéjjal ízesítve átpároljuk.
Közben étolajban megsütjük a combokat, a visszamaradt zsiradékban a pácolást szolgáló joghurtból mártást készítünk.
A rizst ízlésesen, formából a tányérra tálaljuk, mellétesszük a párolt gyümölcsöket, tetejére helyezzük a csirkecombot és félig bevonjuk a mártással.
Formázott naranccsal dekoráljuk.



Sáfrányos, csirkehúsos Paella, fehérboros sajtmártással

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg tenger gyümölcsei
30 dkg csirkemell filé
12 dkg gomba
8 dkg zöldborsó
12 dkg paradicsom
30 dkg rizs
5 dkg margarin
12 dkg citrom
10 dkg krémsajt
5 dkg vöröshagyma
1 dl f?z? fehérbor
3 dkg liszt
1 dl tejszín
2 dkg fokhagyma
0,7 dl étolaj
1 késhegynyi kurkuma
1,5 dkg só
?rölt bors, ízlés szerint
1 csomag petrezselyem zöld


Elkészítése:

A felforrósított étolajban a finomra vágott vöröshagymát, a vágott petrezselyem zöldet megfutattjuk. Hozzáadjuk a 2*2 cm-re vágott csirkemellet, majd a tenger gyümölcsei ragut, és a f?szereket. Miután az anyagok átpárolódtak, beletesszük a gombát, a zöldborsót, a fehérbort, a fokhagymát, kevés citromlevelet, és készre pároljuk.
Közben a szokásos módon párolt rizst készítünk, egy kevés kurkumát teszünk bele, hogy szép sárga legyen a színe.
Lisztb?l, margarinból, tejszínb?l, fehérborból és krémsajtból, sóval, ?rölt borssal ízesített mártást készítünk.
A párolt rizst a tengeri finomságokkal készült raguval, és a kockára vágott paradicsommal összekeverjük, tányérra formázzuk, majd körülöntjük a sajtmártással, és a citrommal megdíszítjük.


Jó étvágyat kívánunk!





A rovat legnépszerűbb cikkei