Archívum

A rovat frissítve: november 14. 11:22

Mit készíthetünk padlizsánból?

Feltöltés időpontja: 2007.05.17 15:38

Nagyításért kattintson a képre!

- Hogyan készül a provánszi törökparadicsom?
- Mi az a Müszaka?
- Készítsünk padlizsánkrémet, gyorsan és egyszerűen!

Provánszi törökparadicsom - Nem csak vegetáriánusoknak!!

A friss törökparadicsomot meghámozzuk, és újnyi vastagra szeleteljük. Vágásfelületét meghintjük tengeri sóval, majd citromlevet csöpögtetünk rá, és felhasználásig félretesszük.
Bazsalikomot és kakukkfüvet megfuttatunk kevés olajon, eközben egy másik edényben olajat hevítünk. Ebbe öntjük bele paradicsompürét, és erős tűz felett átpirítjuk. Eközben sózzuk, borsozzuk, és egy kevés fokhagymapéppel kellemes ízűvé tesszük.
Felengedjük a bazsalikomos, kakukkfüves olajjal, majd gyakori kevergetés mellett mártássűrűségűre forraljuk be. A törökparadicsom szeleteket teljeskiőrlésű lisztbe mártjuk, majd egy kevés zsiradékban szép pirosra sütjük.
A fűszeres mártással fogyasztjuk.


Müszaka ( török étel ) - Ínyenceknek

Hozzávalók

10 db padlizsán
0,5 kg (darálnivaló) sertéshús
0,5 kg (darálnivaló) marhahús
10 dkg sárgarépa
20 dkg burgonya
20 dkg vöröshagyma
1 kg paradicsom
10 dkg liszt
étolaj, zsemlemorzsa, őrölt bors, só, csontlé ( lehet leveskocka is )

A padlizsánt újnyi vastagságúra vágjuk, majd a húst (lehet csak sertéshúsból is készíteni) a megtisztított nyers sárgarépával, burgonyával és vöröshagymával együtt ledaráljuk. A zöldségeket reszelhetjük, a vöröshagymát pedig apróra is vághatjuk.
Az egészet kevés olajon átfuttatjuk, és sóval, őrölt borssal ízesítjük, majd fedő alatt, időnként megkeverve, puhára pároljuk.
Ezután a padlizsánszeletek egyik oldalát lisztbe mártjuk, majd forró olajban, csak a lisztes oldalát, átsütjük. Megfelelő méretű edényt - tűzálló tálat, vagy tepsit - kiolajozunk, zsemlemorzsával meghintjük, az alját kibéleljük a padlizsánszeletekkel, úgy, hogy a pirított oldaluk legyen felül, majd pár szelet paradicsomkarikát helyezünk rá.
Rásimítunk egy réteg húst, majd újra a padlizsánszeletek és paradicsom következik, újra hús és újra padlizsán. Úgy rétegezzük, hogy végül a tetejére padlizsánszeletek, és paradicsomkarikák kerüljenek.
Ezután ráöntünk egy csésze csontlevest, és előmelegített sütőben, az első 10-15 percben lefedve, 180 °C-on átsütjük.


Padlizsánkrém

1 kg padlizsán
2 db citrom
20 dkg vöröshagyma
30 dkg paradicsom
1 dl étolaj
1 csokor petrezselyem
só, bors

A padlizsánt egészben megsütjük, ha kihűlt, a héját lehúzzuk. A belsejét fa- vagy rozsdamentes késsel, fadeszkán felaprózzuk, majd egy tálba téve eldolgozzuk az apróra vágott, vagy lereszelt vöröshagymával, sóval, őrölt borssal, citromlével, és állandó keverés mellett hozzáadjuk az olajat, végül a finomra vágott zöldpetrezselymet keverjük el benne. Ha azt akarjuk, hogy ízben még gazdagabb legyen, apróra vágott paradicsomot keverünk hozzá. Az így kapott padlizsánkrém kenyérre, különösen pirítós kenyérre kenve kitűnő.


Jó étvágyat kívánunk!





A rovat legnépszerűbb cikkei