Archívum

A rovat frissítve: november 14. 11:22

A Törökparadicsom

Feltöltés időpontja: 2007.05.15 14:10

Nagyításért kattintson a képre!

A törökparadicsom, vagy tojásgyümölcs néven is ismert padlizsán, egyre jelentősebb szerepet tölt be konyháinkban. Ez a fényes, lilás fekete héjú, körte alakú gyümölcs, a paradicsom és a paprika rokona. Származási helye Kelet-India, hazánkba pedig török közvetítéssel került. A mediterrán konyha nélkülözhetetlen alapanyaga, szerepe a paprikával és a paradicsommal vetekszik.

Milyen a jó padlizsán?

A padlizsán akkor a legízletesebb ha fiatal, 5-8 cm átmérőjű, kemény, csillogó, sima héjú, élénk zöld kocsányú és csészelevelű. Amikor a héja fénytelen, és nem érte el a teljes színét, még éretlen, kellemetlen fanyar ízű. Ellenben, ha puha, fonnyadt, akkor túlérett vagy régen leszedték, erre mutat a kocsány és a csészelevelek hervadtsága is. Az ilyen padlizsán magja barnás, húsa rágós, kesernyés.
A friss padlizsán hosszú ideig nem tárolható, szedés után 5-6 napon belül el kell fogyasztani.

Szerepe a táplálkozásban

Jelentős mennyiségben tartalmaz C, B1, és B2 vitamint, valamint ásványi anyagokat, főként vasat. Energiaértéke alacsony, magas víztartalmú, emellett fehérje és szénhidrát is megtalálható benne, valamint a zöldségekre jellemző vitaminokat, és ásványi anyagokat is tartalmazza. Különleges tulajdonsága, hogy igen magas az olajfelvevő képessége, és sokféle nyersanyaggal társítható, éppen ezért laktató, jelentős energiát adó ételek készíthetők belőle.
Zsírszegényen elkészítve is nagyon kellemes ízű. Önmagában vagy más nyersanyagokkal - pl. vöröshagymával, gombával, zöldpaprikával, paradicsommal - együtt párolva, grillezve, roston vagy teflon serpenyőben hirtelen átsütve fogyókúrában, és más zsírszegény étrendben is nyugodtan fogyasztható, igen kellemes ízű önálló köret, vagy kiegészítő komponense lehet egyes ételeknek.
Jellemző fűszere a bors, a csombor, a bazsalikom és ha paradicsommal kombináljuk, az oregánó. A friss fűszernövények közül a vöröshagyma, a fokhagyma és a zöldpetrezselyem illik hozzá.

Felhasználás

A padlizsán héját sütés, vagy főzés előtt nem mindig kell eltávolítani, a kocsányát azonban mindig egyujjnyi gyümölccsel együtt vágjuk le. Ha a magja barna - a padlizsán túlérett -, kesernyés ízét úgy csökkenthetjük, hogy a felszeletelt padlizsánt besózzuk, és ferdére állítva a szeleteket rácsra, vagy deszkára helyezzük, esetleg nehezéket helyezünk rájuk, és legalább fél óráig állni hagyjuk, hogy a kesernyés leve lecsurogjon.

A rovat legnépszerűbb cikkei