Archívum

A rovat frissítve: november 14. 11:22

A fiatalító avokádó

Feltöltés időpontja: 2007.06.11 15:21

Nagyításért kattintson a képre!

Az avokádó Mexikóból került hazánkba. A babérfélék családjába tartozó, trópusi fán termő "gyümölcs". Színe zöldes fekete, alakja körteformájú, héja fajtától függően sima, vagy ráncolt.

Húsa puha, vajszerű, és nagyon tápláló. Másik értékes része a magja, amelyből zsíros olajat sajtolnak ki. Olaja, összetételében az olivaolajhoz hasonló, magas vitamin-, és ásványianyagtartalmú. Jótékony hatással van a szív-, és érrendszeri problémákra, a benne található vitaminoknak köszönhetően, pedig kitűnő antioxidáns, ezáltal csökkenti a rák veszélyét. Az érett gyümölcs káliumot, foszfort, vasat, nátriumot, valamint kálciumot, és magnéziumot is tartalmaz.

A kozmetikaipar is szívesen alkalmazza, mivel táplálja, puhítja, és megfiatalítja a száraz, vízhiányos, öregedő bőrt, és a hajat is ápolja. Ránctalanító hatása miatt, számos arckrém alkotórésze, a belőle készült krém, pedig a száraz bőrrel rendelkezők számára hatásos készítmény.
Telítelten zsírsavakból áll, magas A-, és E-vitamin tartalma következtében, különösen hatásos a különböző bőrproblémákra, úgy, mint a pikkelysömör, az ekcéma, illetve a nap okozta leégéses tünetek.

Gyors elterjedése annak is köszönhető, hogy az amerikai kontinensre érkező spanyol telepesek, afrodiziákumként tisztelték.
Gyümölcsét érdemes nyersen elfogyasztani, egyrészt, mert főzés közben megkeseredhet, másrészt azért, hogy biológiai értékeiből minél többet megőrizzen.

Boltban úgy vásároljunk avokádót, hogy tapogassuk meg a gyümölcsöt. A színéből még nem derül ki, hogy érett-e, hiszen lehet haragoszöld is, de akár feketés lila is. Viszont ha az érett körtéhez hasonlóan rugalmas tapintású, akkor azonnal fogyasztható. Ha éretlenül vesszük meg, ne keseredjünk el, hanem tároljuk szobahőmérsékleten, így ugyanis néhány nap alatt utóérik. Íze semleges.

Az avokádót általában csak nyersen fogyasztják. Pirítós kenyérre, kevés citromlével, fokhagymával és sóval kiváló eledel, de salátaként is közkedvelt táplálék.

Recept:

Töltött avokádó

Hozzávalók:

2 tojássárgája
2 dl olaj
1 púpozott mokkáskanál porcukor
1 csapott kiskanál mustár
pár csepp citromlé
késhegynyi só
16 szem töltött olivagbogyó
2 avokádó

A tojássárgáját simára keverjük. Az olajat először cseppenként, majd vékony sugárban, kevergetve beleöntjük. A porcukrot és a mustárt a puhavaj-állagú krémhez adjuk, sóval, citromlével ízesítjük, majd belefogatjuk az olajbogyót. Olyan avokádót vásároljunk, amelyiknek a héja rugalmas, kissé be lehet nyomni, de ne legyen túl puha. Közvetlenül tálalás előtt hosszában félbevágjuk, a magot kiemeljük, és a mártást az üregbe halmozzuk. Azonnal tálaljuk, mert ha az avokádó áll, megfekedethet. Pirított kenyérrel kínáljuk.





A rovat legnépszerűbb cikkei