Aktuális híreink

A rovat frissítve: november 14. 11:10

A 10 leghatásosabb és legegészségesebb zsírégető gyümölcs

Feltöltés időpontja: 2011.11.14 11:10

Nagyításért kattintson a képre!

Keresve sem találni hatékonyabb és egészségesebb fogyókúrás ételeket a gyümölcsöknél: ízletesek, rengeteg rostot és folyadékot tartalmaznak, valamint telis-tele vannak értékes ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Íme a 10 legjobb!

1. Ananász

Az ananász a lehető legrostosabb egzotikus gyümölcs, aminek köszönhetően felgyorsítja az anyagcserét, segít kiüríteni a méreganyagokat, és kitisztítja az emésztő rendszert is. Rengeteg ásványi anyagot és értékes vitamint tartalmaz: C-vitamin tartalma megerősíti az immunrendszert, magnézium tartalma serkenti az anyagcserét, káliumtartalma segít szabályozni a vízháztartást, a benne található folsav pedig biztosítja a gyomor egészséges működését. A tízdekánként mindössze 30 kalóriát tartalmazó ízletes gyümölcs segít helyreállítani a szervezet sav-bázis egyensúlyát is. Legértékesebb anyaga a bromélia elnevezésű enzim, ami fontos szerepet játszik a fehérjék és a zsírok lebontásában.

2. Kivi

A Kínából származó gyümölcs igazi C-vitamin bomba, ezáltal védi az egészséget, és energiával tölt fel. Vitamin- és magnézium tartalma serkenti az anyagcserét, valamint hozzájárul a zsírbontó enzimek termeléséhez is. A benne található kálium vízhajtó hatásáról ismert, proleolitsav tartalma pedig jelentősen csökkenti a vér koleszterin szintjét. A gyümölcsben található nyomelemek és vitaminok hatékonyak a gyulladásos betegségek leküzdésében, a vesék, illetve a csontok megerísítésében, valamint, ha valaki sok kivit fogyaszt annál nagy mértékben csökken a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása. Emelett hatásos antioxidáns és még a bőrt is gyönyörűvé varázsolja.

3. Papaya

Az egyik legjobb trópusi zsírégető olyan enzimeket tartalmaz, melyek segítik a fehérjék és a zsírok lebontását, valamint az anyagcserét is felgyorsítják. Az édes gyümölcs nagyon gazdag karotinoidokban és antioxidánsokban, illetve rengeteg C-vitamint tartalmaz, így segít megerősíteni az immunrendszert, illeve a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében is hatásos. A papaya nagyon gazdag rostokban is, így tisztítja a bélrendszert, és segít kiüríteni a méreganyagokat. A trópusi gyümölcs értékes anyaga a papain nevű enzim, ami nagyon jó hatással van az emésztésre.

4. Narancs

A narancs a természet egyik legjobb energiaforrása: tele van vitaminnal, ásványi anyaggal és antioxidánsokkal, többek között A- és B-vitaminnal, kalciummal, vassal, tiaminnal, folsavval, valamint már egy darab gyümölcs is képes arra, hogy fedezze a szervezet napi C-vitamin szükségletét. A rendkívül alacsony kalóriatartalmú gyümölcs rostjai megkönnyítik és felgyorsítják az emésztést, a benne található pektin pedig gátolja a zsírok és a koleszterin felszívódását, így csökkenti a vér koleszterin szintjét. A fogyasztás utáni 3-4 órában nagymértékben csökkenti az éhségérzetet is. A narancs mindemellett méregteleníti a szervezetet, biztosítja a folyadékháztartás egyensúlyát, így gyorsan megszünteti a folyadékvisszatartás során fellépő puffadságot.

5. Dinnye

Ha még soha nem próbálta ki a dinnye-kúrát nyáron feltétlenül tegye meg! Egyrészt nagyon gyorsan megszabadulhat a plusz kilóktól, másrészt olyan frissnek érzi majd magát, mint még soha. A dinnye 95%-a víz, így minimális kalóriabevitel mellett maximálisan jóllakottank érezheti magát az ember, emellett rengeteg zsírégető enzimet, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz - többek között B- és C-vitamint, káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, nikkelt és fluort - melyek javítják a sejtek anyagcseréjét, segítenek a szervezet regenerálásában, és erősítik az immunrendszert is.

7. Citrom

A narancshoz hasonlóan a citrom is bővelkedik C-vitaminban, valamint flavonoidokban, melyek megsokszorozzák az előbbi vitamin zsírégető hatását. A C-vitamin tartalom emellett a zsírégetéshez szükséges thyroxin nevű hormon termelését is elősegíti. A citrommal továbbá hatékonyan vehető fel a harc a fertőzésekkel, a baktériumokkal szemben, bioflavontartalmának köszönhetően pedig nagyon jó vértisztító, germániumtartalma miatt pedig segít megelőzni a rákos megbetegedéseket. A citrom mindemellett vízhajtó hatású, megszünteti a gyomorégést, és csökkenti a vér koleszterinszintjét is.

8. Ribizli

A ribizli az egyik legértékesebb bogyósgyümölcsünk. Nagyon gazdag C-vitaminban, illetve rengeteg mangánt és magnéziumot tartalmaz, így nagyon jó zsírégető. Gyulladásgátló és vízhajtó hatásáról ismert, emellett fokozza a sejtek anyagcseréjét is. Magvai és gyümölcssav tartalma - a sav összehúzó hatása miatt olyan picike a gyümölcs - fokozzák a bélműködést, víztartalma miatt pedig kiváló méregtelenítő. Ha teheti, fogyasszon fekete ribizlit a piros helyett, ugyanis előbbi sokkal gazdagabb az értékes anyagokban.

9. Szilva

A szilva igazi magyar csemege, amit már évszázadok óta hatásosan alkalmaznak az egyes emésztőszervi problémák megszüntetésében. A szilva fokozza a bélműködést, rengeteg magnéziumot és rostot tartalmaz melyek felgyorsítják az anyagcserét, megkötik a felesleges zsírokat, és megakadályozzák azok lerakódását. A szilva nagyon gazdag B-, és E-vitamin, valamint antioxidáns forrás, így védi a sejteket a szabadgyökök, a szív-, az érrendszeri-, illetve a daganatos betegségek ellen. Ha éppen nincs szilvaszezon, fogyasszon bőségesen aszalt szilvát, ugyanis azt tartják a leghatásosabb rákellenes gyümölcsnek.

10. Cseresznye

Nincs olyan ember, aki ne szeretné a cseresznyét: az egyik legszebb gyümölcs, a nyár közeledtét jelzi, és ami a legfontosabb, hihetetlenül egészséges.



Forrás: www.femina.hu







A rovat legnépszerűbb cikkei